Pressmeddelande

Stora skillnader i sjuktal mellan chefer och medarbetare

21-10-2024: Chefer har kraftigt lägre sjukfrånvaro än medarbetare. Det visar färska siffror från Falck Sjuk & Frisk, det mest omfattande och aktuella verktyget för analys av frånvarostatistik i Sverige. Samtidigt uppger många chefer att de arbetar även när de är sjuka.

Avbildning av Falck pressmeddelandet omskillnader i sjuktal mellan chefer och medarbetare

Okt. 21, 2024 17:19 CET

Skillnaden i frånvarotal mellan chefer och medarbetare är markant. En fördjupning av korttidsfrånvaron under september månad visar att drygt 13 procent av alla medarbetare var korttidssjukskrivna vid något tillfälle. Motsvarande siffra för chefer var endast fyra procent. Även gällande vård av barn syns stora skillnader mellan chefer och medarbetare. Knappt fyra procent av medarbetarna var någon gång under september hemma för vård av barn, medan endast omkring en procent av cheferna var det.

– Chefer har ofta förtroendearbetstid, och vi kan se samband mellan förtroendearbetstid och hemarbete. De här siffrorna bekräftar hypotesen om att chefer oftare arbetar när de är sjuka och bilden av chefen som ständigt tillgänglig och uppkopplad, säger Lena-Karin Allinger, psykolog och organisationskonsult på Falck.

Läs hela pressmeddelandet här

Affärsenhet Healthcare
Ämne Arbetsliv

Utforska vidare